Producător francez de scule de mână
Brandul nostru

Sculele de mână Mondelin - pe șantierele de construcții din 1952

L'usine Mondelin d'Ambierle maîtrise toutes les techniques, travaille toutes les épaisseurs et formes pour la fabrication d'outils professionnels de qualité.
Suntem cunoscuți pentru Levpano® Mondelin, dar și pentru sculele noastre de mână robuste și durabile. Fabricăm scule pentru montajul, transportul și prelucrarea plăcilor de gips-carton, al plăcilor ceramice, pentru dulgheri, pentru zidărie, tencuire, șape și betoane.

Brandul Nostru

UN BRAND FRANCEZ DE SCULE ȘI ECHIPAMENTE APROAPE DE MEȘTERI

De la înființarea brandului Mondelin în 1952, am depus toate eforturile necesare pentru a ne păstra know-how-ul de producător francez de scule de mână. Ne dezvoltăm gamele de produse și inovăm constant, păstrând totodată aspectul care este cel mai important pentru noi: relația care ne-a legat mereu de meșteri, pe șantierele de construcții. Ne-am născut din mintea unui vizionar, dar a unui vizionar realist și rațional. Am fost prezenți încă din prima zi, alături de meșteri, pe șantiere. 
Din 1952, continuăm să găsim inspirația în cerințele meșterilor de pe șantierele de construcții, în provocările întâmpinate zi de zi, pentru a ne adapta constrângerilor lor și pentru a crea, astfel, echipamentele potrivite.

PE ȘANTIERELE DE CONSTRUCȚII ÎN FIECARE ZI

Așa cum a făcut Roger Mondelin în 1952, continuăm să vizităm zilnic șantierele de construcții, împreună cu echipa noastră de cercetare și dezvoltare. Pentru a vedea, asculta, înțelege noile nevoi și cerințe.
Dar și pentru ca fiecare nou produs să fie testat și aprobat de către profesioniști înainte de a fi lansat în producție. Cine știe mai bine decât un profesionist pe șantierul său dacă unealta noastră este eficientă?

În cadrul echipei noastre de cercetare și dezvoltare, îmbunătățim în mod constant instrumentele și echipamentele.
Pentru ca acesta să fie mai eficiente, mai confortabile, mai ergonomice... Regândim și adaptăm materialele, mânerele, lamele, formele, dimensiunile... De asemenea, inventăm instrumente noi, mai funcționale și mai ingenioase, care răspund nevoilor reale ale profesioniștilor.
Facem toate acestea păstrând ceea ce a reprezentate punctul nostru forte din 1952: calitatea, robustețea și durabilitatea produselor.

Brandul nostru

ÎN 2022 AM ÎMPLINIT 70 DE ANI.

Am profitat de această ocazie pentru a ne reînnoi site-ul (pe care îl citiți acum). Ne-am schimbat imaginea, fără să ne transformăm.
Ne-am pus întrebări despre valorile noastre, despre starea noastră de spirit... pentru a ne reconfirma că acestea nu s-au schimbat în 70 de ani, iar pentru noi este important să subliniem acest lucru.

Am vrut să exprimăm în cuvinte ceea ce ne face diferiți.
Și a fost evident: cea mai mare forță a noastră sunt meșterii profesioniști - partenerii noștri.
Timp de 70 de ani, a existat întotdeauna un meșter profesionist în spatele proiectării fiecăreia dintre sculele sau dispozitivele noastre.

Apoi am adoptat drept „semnătură de marcă”, un slogan care rezumă 70 de ani de muncă, zi de zi: Inspirat de meșteri pe șantierele de construcții.

Inspirat de meșteri pe șantierele de construcții.

EVOLUȚIA LOGO - ULUI

În 1952, primul design al logo-ului companiei a fost reprezentat de inițialele lui Roger Mondelin, apoi a integrat rapid și o formă de moară (moulin).
Compania Mondelin a fost înființată pe rue du Moulin-à-Vent, (în traducere - strada Morii de Vânt) în Roanne (42-Loire, Franța) și de aici a fost preluat semnul de moară.

ISTORIA NOASTRĂ DE LA ROGER MONDELIN ÎNCOACE

Roger Mondelin, fondateur de la société française éponyme d'outillage pour le bâtiment depuis 1952

ROGER MONDELIN A ÎNFIINȚAT COMPANIA ÎN 1952.

Avea abilități în realizarea de machete. Aceasta este meseria tradițională de a face „modele” din lemn pentru piese de turnătorie. Această meserie reunește tâmplăria, sculptura, strungăria și metalurgia.

Cu aceleași standarde exigente și cu precizie, Roger Mondelin a proiectat gletiere din lemn, mese pentru tapet și scule pentru gips-carton.
Datorită uneltelor sale de calitate și expertizei sale, Mondelin a devenit o mică afacere de familie în anii 1960.

ANII '60, UN MOMENT DE COTITURĂ ÎN ISTORIA MONDELIN

În 1959, Roger Mondelin l-a recrutat pe Gérard Nurain pentru a conduce producția în cadrul fabricii. Acesta a fost urmat de Jean Granet, primul său „reprezentant”. Acest trio a deținut controlul deplin asupra ideilor, producției și marketingului și a reușit să dezvolte compania în toată Franța.
Roger Mondelin a putut în continuare să petreacă mult timp pe șantierele de construcții, discutând cu meșterii și înțelegând nevoile lor reale. El a păstrat constant legătura cu aceștia, iar aceasta rămâne una dintre valorile noastre de bază și astăzi.

1969, MONDELIN SE MUTĂ LA AMBIERLE

La câțiva kilometri de Roanne, se construiește actuala noastră unitate de producție.
Fabrica din Ambierle se extinde și dezvoltă treptat.

1976, ROGER MONDELIN CREEAZĂ PRIMA MACARA PENTRU RIDICAREA PLĂCILOR DE GIPS-CARTON - LEVPANO®.

Conceptul de dispozitiv pentru ridicarea plăcilor de gips-carton, care le permite muncitorilor să monteze singuri și în deplină siguranță plăcile de gips-carton pe tavan, exista la acea vreme doar în Statele Unite.
În 1976, această inovație a creat o adevărată revoluție în Europa pentru montatorii de plăci de gips-carton. 
Cu Levpano®, „era nevoie de un singur montator pentru a monta placa de gips-carton pe tavan”. Un argument „șocant” la acea vreme!

Imediat ce a fost lansat, Levpano® a avut un mare succes printre profesioniști, iar compania a înregistrat primul brevet în 1989.
De atunci, echipa noastră de cercetare și dezvoltare a lucrat în mod constant la gama Levpano® de dispozitive profesionale pentru ridicarea plăcilor de gips-carton, îmbunătățind-o și înregistrând în mod constant noi brevete. 
O nouă versiune a Levpano® este lansată, de regulă, la fiecare 2 ani, ceea ce permite companiei Mondelin să își confirme și să își mențină poziția de lider de piață.

PESTE 250.000 DE DISPOZITIVE LEVPANO AU FOST FABRICATE ÎN FABRICA NOASTRĂ MONDELIN.
Din 1952, Mondelin este pionier pentru o gamă largă de scule de mână și echipamente.
Primul instrument RM: Calibrorul
1955
Primul instrument RM: Calibrorul
The first wooden floats for bricklayers and plasterers.
1960
The first wooden floats for bricklayers and plasterers.
Primele rigle din aluminiu pentru îndreptarea și netezirea tencuielii.
1970
Primele rigle din aluminiu pentru îndreptarea și netezirea tencuielii.
Primul dispozitiv de ridicare a plăcilor din Europa, Levpano®
1976
Primul dispozitiv de ridicare a plăcilor din Europa, Levpano®
Începe comunicarea despre primul Levpano®.
1977
Începe comunicarea despre primul Levpano®.
Este creată o gamă de scule de mână pentru plăcile de gips-carton
1980
Este creată o gamă de scule de mână pentru plăcile de gips-carton
Primele gletiere pentru beton, gletiere din aluminiu pentru tencuieli, kituri pentru montajul plăcilor ceramice etc.
1990
Primele gletiere pentru beton, gletiere din aluminiu pentru tencuieli, kituri pentru montajul plăcilor ceramice etc.
Primul Levpano® adaptat pentru montajul plăcilor de gips-carton în plan vertical.
2000
Primul Levpano® adaptat pentru montajul plăcilor de gips-carton în plan vertical.
FABRICATE ÎN AMBIERLE

FABRICATE ÎN AMBIERLE, ÎN FABRICA NOASTRĂ

SUNTEM O COMPANIE FRANCEZĂ DE SCULE DE MÂNĂ DIN 1952.

Mai mult decât „Fabricate în Franța”, am dori să adăugăm că sculele noastre sunt „Fabricate în Ambierle”, în fabrica noastră Mondelin, din 1969. În fabrica noastră, alegem să controlăm fiecare pas al fabricării unei scule Mondelin: cele 3 divizii de Prelucrare a Metalelor, Tâmplărie și Injecție de Mase Plastice ne permit să controlăm fiecare detaliu al unei scule și să efectuăm modificări, dacă este necesar. 

„Prelucrarea metalelor, tâmplăria și injecția de mase plastice - fiecare dintre aceste meserii le furnizează pe celelalte în fabrica noastră. Suntem complet autonomi, de la întregul buștean de lemn până la injectarea mânerelor noastre bimaterial, asamblarea lor și așa mai departe.
Am creat un ecosistem complet, performant, care știe să se adapteze.
Acest lucru înseamnă că putem controla fiecare detaliu și putem modifica fiecare produs oricând dorim. 
Am integrat recent chiar și o linie de pliere a cartonului, pentru a ne fabrica propriile ambalaje.
Clienții noștri și planeta noastră ne cer mai puțin plastic, așa că a fost o alegere evidentă pentru noi să ne organizăm singuri. La Mondelin, mergem mai departe!”

Christophe Valette, director al fabricii Mondelin din Ambierle (42).     

PRELUCRAREA METALULUI: EXPERTIZĂ DE BAZĂ A COMPANIEI MONDELIN

Modelarea și tăierea tuburilor și a benzilor din oțel și oțel inoxidabil, îndoirea aluminiului, tăierea cu laser, degresarea, îndoirea... fabrica noastră Mondelin stăpânește toate aceste operații și tehnici. Avem capacitatea să lucrăm cu toate grosimile și formele metalului pentru a fabrica sculele noastre.
Astfel prind formă lamele gletierelor și cuțitelor noastre, sculele noastre din oțel sau aluminiu, Levpano®, scările noastre...

„Metalul este materialul cheie în fabrica noastră. Stăpânim tehnica finisajelor lamelor și, mai presus de toate, lucrăm cu materii prime de înaltă calitate. Pur și simplu, pentru că vrem să producem scule fiabile și robuste, care să răspundă nevoilor clienților noștri meșteri.
Nu poți avea un client care să șlefuiască o lamă de cuțit nouă pentru că „agață”! Noi suntem atenți la finisaje; marginile să fie rotunjite exact cât trebuie. Pentru că am mers și am testat produsul pe șantier, pentru aplicarea perfectă a tencuielii.”
Denis Narelli, șeful Departamentului de Cercetare și Dezvoltare și al Atelierului de Lăcătușerie de la fabrica Mondelin din Ambierle (42).

LEMN ȘI TÂMPLĂRIE

Tăierea buștenilor din lemn, prelucrarea acestora... fiecare etapă a procesului de prelucrare a lemnului este integrată în fabrica noastră din Ambierle. Reciclăm chiar și resturile și așchiile pentru a alimenta cazanul nostru pe biomasă.

Din lemn realizăm mânerele pentru sculele noastre Mondelin, mânerele pentru gletiere, mistrii, grinzile de la capra-schelă, scândurile de la platformele scărilor noastre cu trepte sau de la Levpano®. Speciile de lemn sunt alese pentru rezistența lor mecanică. Fagul pentru duritate și rezistență, exoticul Ayous pentru lejeritate și caracterul său hidrofob sau pentru capacitatea de a rămâne plat și de a-și păstra dimensiunile în timp etc.

„Lemnul nu este un material ca oricare altul. El este viu. Nu poți prezice în avans care va fi randamentul său. Când te uiți la copaci aproape întregi care ajung la fabrică, nu știi câte noduri vei găsi, în ce stare este lemnul, câte scânduri perfecte vei produce cu el.
Dar este un material atât de frumos, ușor, plăcut la atingere, cu proprietăți naturale anti-vibrație. Sunt încântat că își recapătă credibilitatea datorită calităților sale ecologice.”
Pascal Maisonhaute, șeful Diviziei de Tâmplărie din fabrica Mondelin din Ambierle (42).

INJECȚIE DE MASE PLASTICE

Atelierul de injecție a maselor plastice - una dintre cele mai vechi expertize Mondelin care datează de la începutul anilor 1980 - a fost complet reproiectat și modernizat în anul 2016. În prezent, acesta include noi mașini de turnare prin injecție și produce majoritatea mânerelor pentru sculele noastre.
Utilajele noastre pot fi folosite pentru a proiecta piese mici, cum ar fi componentele pentru Levpano® sau scările noastre cu trepte; de asemenea, pot fi folosite pentru a fabrica mânerele cuțitelor și ale gletierelor noastre, și chiar scule mai mari, cum ar fi găleți, tăvi, driște, setul Projoint® etc. 

„De la proiectarea matriței până la injecția bimaterial, la Ambierle controlăm procesul în întregime. Adaptăm materialele, formele și tehnicile de injecție, cum ar fi injecția cu gaz sau bimaterial, la nevoile produsului, pentru a-l face mai confortabil, mai ușor de ținut în mână, mai rezistent etc.
Ca în cazul fiecărei scule pe care o fabricăm la Mondelin, ne ghidăm după modul de utilizare al acesteia.
Iar plasticul ne permite să facem adaptări foarte fine. Este un material esențial și care joacă un rol esențial în abordarea noastră responsabilă cu privire la mediu. Noi reușim să folosim 72% plastic din materiale reciclate, pe care fie le cumpărăm, fie reciclăm propriile noastre deșeuri din plastic, aici, la Ambierle”.
Alexis Ducard, director al unității de Injecție Mase Plastice la fabrica Mondelin din Ambierle (42).